Banyapúp és a kinezio tape

Felnőttek és iskolás gyerekek körében is egyre nagyobb számban alakul ki a púposság, más néven a banyapúp. Fiatal fiúk és lányok tucatja szenved már ettől a csúnya, esztétikailag sem szép látványú problémától.

Mi a banyapúp?

A banyapúp egy tenyérnyi nagyságú rendellenes görbület a nyaki és háti csigolyák találkozásánál. Jól kitapintható és azonnal észrevehető. A púp miatt a fej és a nyak előredől.

Milyen fizikai fájdalmakat okoz a banyapúp? 

 • fejfájás
 • szédülés
 • nyak- és vállfájás
 • izomgörcs
 • izomgyulladás
 • helytelen testtartás miatt kialakult fájdalom

Mi okozza a banyapúpot?

A banyapúp kialakulásának fő oka a rossz testtartás, ami egy ortopédiai elváltozás eredménye.

1. A nyak és a hát tartása nem megfelelő, ezért a nyaki ív és háti gerinc találkozásánál az izomzat és a kötőszövet felszaporodik és letapad.

2. A csigolyák magassága csökken a csontritkulás következtében – amikor a csigolyák hirtelen szétroppannak – és ezért is kialakulhat a banyapúp.

3. Egyéb okai lehetnek még: genetikai tényezők, anyagcsere problémák, izom gyengeség, a test rossz egyensúlyérzéke.

Nem csak csúnya látványt nyújt a banyapúp, de a kor előrehaladtával számos fizikai fájdalmat is okoz. Nők esetében egyik ilyen rendszeres fájdalom a rossz testtartás miatti krónikus fejfájás.

A banyapúp sajnos a jelen generáció egyik fő betegsége. Alattomosan alakul ki. Régebben gyerekeknél kevésbé volt jellemző, mint a felnőttek körében, ami mostanra megváltozott és a gyerekekre nagyon is jellemzővé vált.

Egy tipikus hétköznapi testtartás: 

Az első a helytelen testtartás, a második a helyes.

Mi okozza a púp kialakulását? 

Több oka is van:

1. Mobilozás – mobilozás közben sajnos senki sem tartja a szemmagasságig a telefonját. Helyette inkább lefele bámulunk és előre nyújtjuk a fejünket és akár még a vállunk is hozzá görbülhet. Már az is bőven elég, hogy a fejünket lefele előre nyújtjuk, ami önmagában is egy természetellenes pozíció a nyak számára.

2. Súlyos iskolatáska cipelése naponta –  sajnos a mai gyerekeknek olyan nehéz az iskolatáskájuk, hogy még a szülőknek is nehezükre esik a cipelésük. Azok a gyerekek, akik nem olyan szerencsések, hogy minden nap kocsival viszik őket iskolába és viszik is haza, azoknak igenis a hátukon kell cipelniük a minimum 6-8 kg-os táskájukat. Ami nagyon megterhelő egy növekedésben lévő gerinc és hát számára.

A nagy súly cipelése miatt – amit természetesen nem bír el a hátuk és a válluk – a hátukat begörbítve és előredöntve viszik a táskájukat. Ezt napi kb. 2 órában teszik. Utazáskor sem veszik le a hátukról! – pedig milyen jól tennék!!!!

Ehhez jön még az is, hogy a táska lelóg a fenékig, ami plusz terhet ró a vállakra és a hátra, de hát ez a vagány! – a saját gyerekemet sem tudom rábeszélni arra, hogy helyesen viselje a hátán a táskáját. Nem elég, hogy brutálisan nehéz a táskája, még a fenekéig le is engedi, így sokkal nagyobb súlyt kell cipelnie.

Persze azt se feledjük, hogy a féloldalas táskacipelés őrülten vagány és menő kinézetet biztosít viselőjének! – sajnos ezáltal nem elég, hogy görbe lesz a gyerek háta, válla és a nyaka is előre hajlik, de még az egyik vállát feljebb is húzza a másiknál, ezzel biztosítva a tökéletes vállak magassága közötti eltérést is.

A növekedésben lévő gerinc így a helytelen testtartást “tanulja” meg, amit a későbbiekben nagyon nehéz korrigálni.

3. Munkahelyi ártalom – nyilván nem a munka ellen akarok lázítani senkit, de a munkahelyünkön sok olyan pozíciót veszünk fel, ami púpossághoz vezet. Pl. legépelni egy adott oldalt vakon tízujjas gépeléssel, az adatok feldolgozása miatt nézzük meredten a papírokat, vagy a számítógépet bámuljuk alaposabban előre nyújtott nyakkal, stb. Gondolom mindenki tudja miről is írok!

Mit tehetünk banyapúp ellen?

 • Kineziológiai tapasz kezelés
 • Gyógytorna
 • Úszás
 • Masszázs

Miért a kineziológiai tapaszt javasolom masszázsterapeutaként? 

Masszázs – A masszázs nagyon jó és hatékony tud lenni, viszont a gerincproblémákon nem tud javítani. A feszes izmok lazítására jó, de gerincet nem érinthet – ami alapszabály. Magasabb árkategóriájú a masszázs, illetve csak időszakos megoldást nyújt. Pár óra múlva megint beáll a feszesség, illetve hónapokig tart, hogy egy-egy terület kimasszírozása megvalósuljon. Viszont a masszázs és kineziológiai tapasz együtt nagyon hatékony. De ez nyilván pénztárca függő.

Úszás – Az egyik legjobb módszer gerincproblémák kezelésére, csak drága és időigényes. Aki megengedheti magának, hogy heti egyszer-kétszer eljárjon úszni, annak mindenképp javaslom!

Gyógytorna – A gyógytorna is nagyon jó és hatékony módszer, de a gyerekek és felnőttek egyaránt nagyon lusták elvégezni a napi csupán 10-15 perces gyakorlatokat. Számos vendégem, akik kaptak gyógytorna feladatokat, nem csinálják a gyakorlatokat. Persze megértem, hiszen az ember már fáradt nap végén és csak pihenésre vágyik, ahogy a szervezete is. Illetve, amennyiben magán gyógytornászhoz járunk, az alapár 7.000 Ft-nál kezdődik/alkalom.

Kineziológiai tapasz – A masszázzsal, úszással és gyógytornával szemben

 • a kineziológiai tapasz azonnali korrekciót biztosít és hosszú távon megtartja a nyakat, vállakat és a hátat a helyes pozícióban.
 • fájdalomérzetet rövid időn belül enyhíti.
 • nem időigényes – egy kezelés max. 15 perc alatt elvégezhető kivizsgálás után
 • diszkrét – testszínben is viselhető, így nem feltűnő
 • hosszan kitart – akár 5-7 napig is viselhető (higiéniai okokból akkor sem javasolt tovább hordani, ha még jól tapad)
 • megfizethető az ára – minimum 3500 Ft-tól kezdődnek a ragasztási árak/kezelt terület, és ár-érték arányában nagyon megéri
 • javítja a vérkeringést
 • gyógyszermentes kezelést biztosít
 • nincs mellékhatása
 • együtt mozog a bőrrel rugalmas anyaga miatt
 • nem okoz fájdalmat 

Kiegészítő kezelésként mindenképp javaslom az úszást, gyógytornát és a masszázst is mindenkinek!

Amennyiben Ön is észleli saját magán vagy gyermekén a púposodás, görbülés jeleit vagy a fentiekben felsorolt tüneteket, hívjon bizalommal a probléma orvoslása érdekében, mert a legfontosabb a MEGELŐZÉS!

0670/428-38-98

Fülöp Gabriella

Masszázs- és kinezio tape terapeuta

 
Kép forrása: www.videostock.com, www.aliexpress.com és Osso Bone Care